Ιατρείο Θυρεοειδούς

Ιατρείο Θυρεοειδούς του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου

Το Ιατρείο Θυρεοειδούς του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου λειτουργεί στον 2ον όροφο, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου και υπεύθυνος είναι ο κ. Λεωνίδας Ντούντας, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Ούλμ.

Το ιατρείο παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός  τα κύρια νοσήματα του θυρεοειδούς.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη ενδοκρινική πάθηση, καθώς η συχνότητά της αυξάνεται σε όλον τον κόσμο. Οφείλεται σε μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον πρωτεϊνών του θυρεοειδούς και εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να καταστρέψει τον αδένα και να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, δηλ. ανεπάρκεια θυρεοειδούς.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού στηρίζεται στη χορήγηση θυροξίνης που είναι η κύρια ορμόνη που εκκρίνει ο θυρεοειδής. Η εκδήλωση της νόσου είναι πολυσυμπτωματική, εξαρτάται από τον βαθμό της πάθησης και την ηλικία του ασθενούς. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι διαταραχές στη θερμοκρασία, ταχυκαρδίες, δυσκοιλιότητα και έντονες μεταβολές στη διάθεση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και εγκυμοσύνη, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολών και είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του εμβρύου και την αποφυγή παθήσεων, όπως η εκλαμψία, στην εγκυμονούσα ασθενή.

Ο υπερθυρεοειδισμός δηλαδή η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3) στο αίμα  μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση αντίδραση (Νόσος του Graves), κυρίως σε νεότερους ασθενείς, ενώ σε ηλικιωμένους, η πιο συχνή αιτία υπερλειτουργίας είναι το αυτόνομο αδένωμα (θερμός όζος).

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο γρήγορα αυξανόμενος καρκίνος αλλά έχει και πολύ καλή πρόγνωση, καθώς στην πενταετία επιβιώνει περίπου το 98% των ασθενών.

Η συνεργασία του Ιατρείου Θυρεοειδούς με το Τμήμα Υπερήχων κσθώς και με το Ορμονολογικό-Βιοπαθολογικό μας εργαστήριο, αυξάνουν σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των ασθενών μας.

Για ραντεβού στο Ιατρείο Θυρεοειδούς τηλεφωνείστε στη Γραμματεία

Τηλ. 210-72008189 και 210-7208289

Ντούντας Λεωνίδας

Καθηγητής Ενδοκρινολογίας